Hoogovens Schaaktoernooi
Nadat Max Euwe in 1935 wereldkampioen schaken werd, schoten vele schaakclubs de grond uit. Zo werd in 1936 ook De Hoogoven Schaak Club (HOSC) opgericht.
Een artikel in ‘Samen’ van december 1937 vermeldt:
“Het bestuur van de H.O.S.C. (Hoogovens Schaakclub) meende het nieuwe jaar 1938 niet beter te kunnen inluiden dan door het houden van een Nieuwjaarstoernooi voor de leden van H.O.S.C. en van de genabuurde schaakverenigingen…”
De eerste 2 foto’s zijn van het toernooi tussen 31 schakers van Hoogovens tegen evenzoveel schakers van Mekog gehouden op 29 januari 1936.
‘Samen’ uit 1936 meldt: “De ernst en aandacht waarmede geschaakt werd, belooft wat voor de toekomst…”. Het lijkt aannemelijk dat hieruit twee jaar later de internationale Hoogovens Schaaktoernooien zijn ontstaan.
En zo werd op 15 en 16 januari 1938 het eerste Hoogovensschaaktoernooi door 40 voornamelijk regionale schakers, verdeeld over 5 klassen gespeeld.
In 1940 werd besloten Dr. M. Euwe uit te nodigen. Max Euwe had daar zo zijn bedenkingen over, hij had net een tweekamp tegen P. Keres verloren, en dacht dat HOSC geen lid was van de nationale schaakbond NSB. Dit werd door Piet Veldheer ontkracht, waarna Euwe alsnog de uitnodiging aanvaardde.
In 1947 was HOSC met 140 leden de grootste schaakvereniging van het land. De spelers uit IJmuiden en omstreken wilden een eigen koers gaan varen en richtten een eigen vereniging op ‘Kijk Uit’. En in 1950 besloten de overige leden van HOSC de naam te veranderen ‘Kennemer Schaakclub Pat Mat’. En vele jaren lang hebben de spelers van Pat Mat de organisatie van H.O.S.T. in handen
gehad.
In 1968 wordt besloten om het Hoogovenstoernooi in Hotel Kennemerduin te Wijk aan Zee voort te zetten.
In september 1979 vervalt opeens de speelruimte Hotel Kennemerduin. In overleg met het ministerie van CRM is besloten om Vietnamese bootvluchtelingen in dit hotel onder te brengen. En hoewel de toernooiorganisatie hierdoor zeer onaangenaam verrast is, besluit men om het toernooi in de Moriaan voort te zetten.
Van 1999 tot 2001 kreeg het toernooi een publicitaire impuls door de deelname van Gari Kasparov. Sindsdien is het niet ongewoon dat een groot deel van de top 10 van de FIDE-ratinglijst meedoet.