2011 (Jun-Dec) bijzondere tentoonstelling van portretten van oud directeuren

De geportretteerde directie (te zien in de “tijdlijn” van het museum)

Hoe en waarom de directie besloten heeft om van de Voorzitter van de directie een schilderij te laten maken hebben we niet kunnen achterhalen.
Als we tegenwoordig de huidige directeur van De Nederlandse Bank (DNB) op TV netjes achter zijn bureau te zien krijgen dan zien we al zijn voorgangers achter hem geschilderd aan de muur hangen. Blijkbaar was het vroeger min of meer gebruikelijk om de hoogste baas, die was dan meestal ook de eigenaar, te laten schilderen. En zodoende voor altijd vast te leggen wie hij was.

Na de oorlog kwam het bedrijf weer goed op gang en men kon een eigen hoofdkantoor laten bouwen. Na de prijsvraag in 1949 waaruit  Dudok als winnaar naar voren kwam werd er eerst het rompgebouw gebouwd,  maar in 1953 werd toen ook een eigen kantoorvleugel voor de directie gerealiseerd. Op de eerste verdieping daarvan werd de directie gehuisvest en in de gang daarvan kwamen de schilderijen van de voorgangers te hangen.
Die voorgangers waren echter pas geschilderd na de tweede wereldoorlog,  zoals in Concern in beweging 75 jaar Hoogovens te lezen is. Het lijkt mij waarschijnlijk dat met het nieuwe hoofdkantoor ook het laten schilderen van de voorgangers en directievoorzitters als idee gestalte gekregen heeft.

In hetzelfde eerder genoemde boek lezen we ook dat men in de jaren ’70 afstapt van het  naoorlogse gebruik om van de hoogste functionarissen een staatsieportret te laten schilderen.  “Een beetje overdreven voor een club als de onze luidde de overweging”.
Men gaat hierna door met het eenvoudig portretteren middels een goede foto.

De gekozen personen hebben niet allemaal dezelfde functies gehad, de keuze had ook te maken met, welk verhaal of gebeurtenis is erbij te vertellen. Bovendien blijkt dat er in de loop van de tijd vaker afgestapt wordt van d formele “pasfoto” en wordt er ook meer in kleur gewerkt Naast deze officiële afbeeldingen van de directie is er in de loop van de tijd ook op andere wijze afgebeeld. Het Kesslerhuis in Zeist  kreeg bijvoorbeeld van een bedrijfsrelatie een plaquette met daarop het hoofd van Kessler afgebeeld.
Bedrijfsdirecteur Spies die In de vooroorlogse periode en belangrijke rol gespeeld heeft kreeg een eigen beeld in “goud”, het verhaal hierover is bij het beeld te vinden
De promotie van een drankenblik met een speciale sluiting werd gestalte gegeven met een blikje met daarop Hr Singer die een grote autoriteit binnen het bedrijf bezat.
Zelfs een moderne met laser uitgesneden op roestvast staal geëtste afbeelding van mevr. Oudeman ontbreekt  niet, deze is gemaakt ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag.

Dit bericht is geplaatst in Tentoonstellingen. Bookmark de permalink.