2011-07-14 Weegwagen geplaatst bij het Hoogovensmuseum

Met een grote kraan is op 14 juli een weegwagen bij het Hoogovensmuseum geplaatst.
De weegwagen werd bij de eerste hoogovens gebruikt om de hoeveelheid erts,  kooks en toeslagstoffen af te wegen voordat het in de hoogoven werd gestort. Daar het voor het proces in de hoogoven van groot belang is dat de verhouding erts, kooks en toeslagstoffen goed in balans was was het afwegen van het materiaal noodzakelijk.
Het materiaal werd met onderlossers via een verhoogd railsysteem in de voorraadbunkers gestort. De bunkers waren aan de onderkant voorzien van kleppen.
De weegwagen reed onder de bunkers en kon met een hefboom de kleppen openen. Het materiaal viel in de bunker van de weegwagen en werd meteen gewogen. Vervolgens reed de weegwagen naar een punt waar het material in de vulwagen van de hoogoven werd gestort.

Deze weegwagen met een gewicht van 30 ton is in 1958 in gebruik genomen ter vervanging van een kleinere weegwagen die bij de eerste drie ovens in gebruik was.
De moderne hoogovens hebben een ander weegsysteem en bij de sloop van de eerste vijf ovens was ook deze weegwagen overbodig.
(Sjaak Vriend / Arie Korving)

klik op de foto’s voor een vergroting

het transport

weegwagen geplaatst