Top van Hoogoven 7 staat als een huis op OSF-2 plakken

Een eerder gebruikte HO-top van hoogoven 7 maakt al geruime tijd onderdeel uit van de buitenopstellingen van het Hoogovens museum. In de zomer van 2015 is geconstateerd dat deze HO-top begon weg te zakken. De “Stelcon platen”  waar hij op was geplaatst waren gebroken. Hoewel er geen direct gevaar was voor omvallen van het gevaarte is toch besloten de fundering te verbeteren.
De vraag was: wat en hoe? Na intern overleg is besloten de top op plakken te plaatsen en wel stalen plakken van 6 meter lang, 1,5 meter breed en 225 mm dik ze wegen 17 ton per stuk.
De HO-top is 15 meter hoog; weegt ca. 150 ton; de bok 10 ton.
Met medewerking van de staalfabriek zijn 2 van dergelijke, afgekeurde plakken beschikbaar gekomen.
In december 2015 werd de top van zijn plaatst getild en tijdelijk op het naast gelegen asfalt geplaatst. Nu konden de oude Stelcon platen verwijderd worden en werd de ondergrond geëgaliseerd en verdicht.
De volgende klus was het positioneren van de staalplakken, waarna op woensdag 13 januari ’16 de top teruggezet kon worden.

Aan dit project hebben meegewerkt: Arnold Koorn, Ger Boer en Jan de Gier (allen TATA) De museum vrijwilligers: Piet Bankert, Ben Smit, Jaap Minkes en József Kertész.
De firma’s: Mammoet transport (HO-top); Abeko transport (plakken); v/d Meij (grondbewerking).      Terugplaatsing Hoogoventop (1)Terugplaatsing Hoogoventop (2)Terugplaatsing Hoogoventop (3)Terugplaatsing Hoogoventop (4)                         Terugplaatsing Hoogoventop (5)

Foto’s Gerard Gleijm.