2013 22 mei t/m 10 september tentoonstelling tekeningen van Niek Kaptein

“Mijmeringen vanachter de geraniums”
Een terugblik in 80 prenten over de invloed van het werk bij Tata Steel (voorheen Hoogovens / Corus ) op de ontwikkeling van zijn tekeningen.

De officiële opening van de tentoonstelling vond plaats op woensdag 22 mei in het Hoogovensmuseum.
Niek Kaptein heeft 34 jaar gewerkt bij het staalbedrijf in de productie. De prenten en tekeningen op deze tentoonstelling hebben bijna allemaal te maken met het bedrijf. Het schetst een beeld van (de mensen in) het bedrijf door de jaren heen. Bedrijfssituaties, techniek, opleidingen, jubilea en diverse grappige voorvallen passeren de revue.
Het is alsof Niek met één been in de fabriek staat, met het andere in fantasieland. Met beide benen op de grond, maar met het hoofd in de wolken.
Niek is sinds kort gepensioneerd en werkt nu als vrijwilliger in het Hoogovensmuseum.

Zijn vader gaf hem de eerste tekenlessen en heeft hem altijd gesteund omdat hij tekenaar wilde worden. Ook heeft hij hem de liefde voor muziek bijgebracht, dat ook terugkomt in veel van zijn werk.
Muziek en tekenen stimuleerde hem om iets te doen met zijn handen en zijn hersens en daar de tijd voor te nemen. Zijn vader gaf hem wel het advies gewoon een goed vak te kiezen en dat werd dus het staalbedrijf.

De favoriete strips van Niek waren destijds Daan Durf, de piloot van de toekomst en Kuifje van Hergé. Die mocht hij nooit natekenen van z’n Pa, “bedenk zelf maar wat”” Zijn figuren waren toen meestal nog van opzij getekend, zonder achtergrond. Het realistisch werk was dromerig. Op een van de exposities van Ans Wortel, leerde hij haar nader kennen. Ze raadde hem aan om vooral in musea rond te kijken. “Als je het in je hebt, dan komt het er wel uit” In de ploegendienst bij Hoogovens nam hij wat tijd om te oefenen in de stille uurtjes. Hij mocht een popstrip maken bij de Verenigde Noord-Hollandse Dagbladen. Ondertussen raakte hij steeds meer vertrouwd met perspectief en kleuren. De mensen in en aan het werk worden op humoristische wijze en veelkleurig in beeld gebracht. Niek maakte een prachtige zeer gedetailleerde tekening voor de tentoonstelling Alkmaar 750 van Alkmaarse striptekenaars, onder auspiciën van de Alkmaarse kunstuitleen. Hij won een hoofdprijs in een creativiteitswedstrijd van de AMRO Bank.

Dit bericht is geplaatst in Tentoonstellingen. Bookmark de permalink.