2011-04-04 Glas-in-loodraam MEKOG verlicht in het HoogovensMuseum

Recent is het Glas-in-loodraam vanuit het dienstgebouw van de MEKOG naar het HoogovensMuseum gebracht. Het Glas-in-loodraam is geplaatst in de grote zaal en er is achtergrond verlichting aangebracht om een mooi gezicht op het paneel te krijgen.
Het Glas-in-loodraam is gemaakt door Pieter A. H. Hofman. Pieter Adrianus Hendrik Hofman, is geboren in Teteringen op 5 mei 1886. Hij is overleden in Den Haag op 10 juli 1965, waar hij zijn Glas-in-lood atelier had. Hij was een getalenteerd Nederlands glazenier, kunstschilder en grafisch ontwerper.
Kort na 1900 volgde hij avondlessen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tot zijn eerste opdrachten behoorden het ontwerpen van affiches voor de Utrechtse Jaarbeurs in 1918 en 1919. Daarna begon hij in 1919 aan één van zijn specialiteiten, het ontwerpen van boekbanden, veelal in een kenmerkende, hoekige Art-Decostijl. In de loop van de jaren werden van zijn hand ongeveer honderd opdrachten uitgevoerd. In 1955 heeft Pieter A. H. Hofman 9 Glas-in-loodramen van 4 x 6 meter ontworpen en gemaakt, waaronder dit raam “VRUCHTBAARHEID”. De Glas-in-loodramen waren geplaatst in het trappenhuis van het voormalig dienstgebouw van MEKOG, de Maatschappij tot Exploitatie van Kooksovengas (MEKOG).
De MEKOG is in 1929 bij Hoogovens te IJmuiden opgericht met als doel om de kooksovengassen die in de Kooksfabriek vrijkomen te benutten. De kooks is nodig in het hoogovenproces. De MEKOG fabriek maakte uit het Kooksovengas o.a. stikstofkunstmest, gebruikt voor de vruchtbaarheid van het land.
Het Glas-in-loodraam “VRUCHTBAARHEID” is aangeboden door: Ir. Jean Baptiste August Kessler (President commissaris, ex-Dir. Generaal van de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, ex-voorzitter van de Raad van Bestuur van MEKOG en oprichter van MEKOG), ter nagedachtenis van zijn broer: Ir. Geldolph Adriaan Kessler (in leven voorzitter van de Directie van de Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken, gedelegeerd lid van de Raad van Bestuur van MEKOG en oprichter van MEKOG).
De ramen van Pieter A. H. Hofman zijn bijzonder te noemen. Zijn oeuvre is veelzijdig, zoals een sierkunstenaar betaamt, en omvat naast ontwerpen voor glas-in-lood ook boekbanden, wandversieringen, grafisch drukwerk, etsen, affiches en postzegels. Hij was werkzaam als ambtenaar en deed de kunst er aanvankelijk bij, maar groeide uit tot één van de belangrijkste Nederlandse glazeniers. Voor de Bijenkorf in Den Haag ontwierp Hofman in de jaren twintig de ramen voor het derde bordes met een voorstelling van ”Handel en transport”. Hij maakte twee kunstwerken: “Het briefverkeer in de middeleeuwen” en “Het verkeer in de ether” voor het PTT-gebouw in Den Haag in 1958.
Op zeventig jarige leeftijd ontving hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten.