Tentoonstelling van Perspectief in het Hoogovensmuseum van november t/m december 2013

De vereniging voor beeldende vormgeving: “Perspectief Castricum” exposeert tot 19 december 2013 in het Hoogovens museum.

Abstracte schilders van Perspectief tonen hun beeld van Hoogovens
In de gangen van het HoogovensMuseum prijken twintig werken van een groep abstracte schilders, allen aangesloten bij Perspectief uit Castricum. Niet de gelijkenis is het doel, maar het overbrengen van een gevoel, de associatie die het oproept. De expositie die nog tot 19 december duurt is op dinsdag, donderdag en woensdagmiddag te bezichtigen. Burgemeester Franc Weerwind van Velsen heeft op 10 november om 16.00 deze bijzondere tentoonstelling geopend. Abstracte schilders kijken op hun eigen manier naar de werkelijkheid. Het gaat om verhoudingen, de huid van verf, botsende of voegende kleurvlakken. Onder leiding van Eric Beets, een van de bekendste expressionistische schilders van Nederland op dit moment, hebben de kunstenaars zich ieder op eigen wijze de afgelopen maanden verdiept in het staalconcern.

De aarde rommelt
Beets koos dit thema omdat Hoogovens voor alle schilders nabij is. De meeste Perspectiefleden hebben hun wortels in deze streek waar Hoogovens (en daarna Corus en Tata Steel) onlosmakelijk mee verbonden is. Voor iedereen spreekt dit fenomeen tot de verbeelding: het betekent voor velen brood op de plank en de strijd tegen milieuvervuiling laat niemand koud. Beets: “Het silhouet is indrukwekkend. IJzer, hitte en rook roepen oerkrachten op. Kortom de ‘aarde rommelt’ en dat biedt vele invalshoeken.”

Goud en vuil
Dat blijkt ook uit de twintig kunstwerken die momenteel in het HoogovensMuseum aan de Wenckebachstraat 11 in IJmuiden hangen. Trijnie de Boer, maker van ‘Rijkdom van Corus’ herinnert zich nog dat de vensterbanken vroeger allemaal zwart waren. “Er is veel verbeterd sinds die tijd en Corus was heel rijk”, zegt De Boer. “Maar het gebouw zelf heb ik zwart geschilderd, want we verkwanselen Corus aan het buitenland.” Claudia Hoogveld verwerkte in ‘Hellevuur’ 75 gebruikte verfroerstokjes omdat voor haar (als kind woonde ze bij IJmuiden) Hoogovens vooral veel pijpen zijn met vuur en rook. Ton Pots pakte het onderwerp heel schematisch aan: “Ik had een heel duidelijk, strak beeld van Hoogovens in zijn omgeving met duinen, haven, lucht en vuur. Elk heeft zijn eigen kleur en samen vormen ze een samenhangend geheel van vlakken.” Eigen stijl Docent Beets van de exposanten is verrast over de resultaten. “Zonder dat ik wist wie de schilder was, haalde ik ieders eigen stijl er vrijwel meteen uit. Welk thema ik ook aandraag, inmiddels hebben velen hun eigen zienswijze ontwikkeld. De expositie toont dan ook een prachtig palet van wat  abstracte schilders kunnen verbeelden. Ik ben er blij mee.”

Het HoogovensMuseum is op dinsdag en donderdag te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.00. Voor scholen en groepen kunt u een afspraak maken per telefoon 0251 498865 of per mail sieho@tatasteel.com. Adres: Wenckebasctraat 1 en Velsen. De meeste werken zijn te koop.
Wie meer wil weten over de kunstenaarsvereniging Perspectief kan contact opnemen met Sjoerd Dijkstra (voorzitter; email: bestuur@perspectiefcastricum.nl) of Irma Plug (0251-653616).
Voor informatie zie de website www.perspectiefcastricum.nl
Tekst: Claudia Hoogveld Foto’s: Jan Willem Dragt

NB. Muisklik voor vergroting

Dit bericht is geplaatst in Tentoonstellingen. Bookmark de permalink.